Tuesday, July 17, 2007

Köttsmuggling från Sverige


Jag läste denna morgon en historia om köttsmuggling i pappersupplagan av Aftenposten (finns i nätupplagan här). En sökning på google.no ger mig en lång lista med länkar om "kjøttsmugling fra Sverige". Enligt nrk.no har norska tullväsenet i år beslagtagit 34,5 ton kött vid gränsen, vilket är tre gånger så mycket som förra året. Nettavisen skriver att norska politidirektoratet skall varsla svenska myndigheter om den omfattande smugglingen av kött från Sverige till Norge. Matportalen skriver att TV2:s nyheter avslöjat organiserad köttsmuggling från mitt gamla till mitt nya hemland.


Liberaleren skrev om detta redan 15 januari i år, och presenterade även ett försvarstal för köttsmugglare.


För att gå tillbaka till Aftenpostens artikel, så skriver de bland annat:


"Kjøttet blir fraktet over grensen i vanlige biler uten kjøle- eller fryseanlegg. Ofte er det i utgangspunktet frosset, men tiner underveis.
- Folk tar helt klart en sjanse hvis de spiser dette kjøttet. Det er transportert under svært uhygieniske forhold, og det er ikke tatt bakteriologiske prøver av kjøttet. Risikoen for å få salmonella er helt klart til stede [...]"


Det kan hända att tullväsenet faktiskt har en poäng i detta. Men det tråkiga med denna historien är att jag är övertygad om att staten som vanligt kommer att angripa symptomen, snarare än orsakerna.


Det kan väl inte vara så svårt att förstå varför kött smugglas in i Norge? Orsakerna stavas: skatter, jordbrukspolitik, protektionism. Ibland är den enkla lösningen också den bästa. Så är det i det här fallet: lägg ned jordbrukspolitiken, öppna gränsen, och ta bort alla skatter på mat, och problemet är löst.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home