Wednesday, September 27, 2006

Frimarknadsanarki?

Jag är anarkokapitalist, eller frimarknadsanarkist. Tidigare använde jag begreppet marknadsanarkist, men för att klargöra att jag är för en helt fri marknad har jag lagt till ordet "fri". En marknad kan ju vara reglerad.

Vad går det ut på?

Min ideologi går ut på att jag vill slippa tvång (det vill säga våld eller hot om våld), och att jag i gengäld är beredd att inte utöva tvång gentemot andra. Jag ser inte detta som en av Gud eller naturen given rätt, då jag inte är anhängare av några rättighetsteorier, till skillnad från många andra anarkokapitalister, som t. ex. numera avlidne Murray Rothbard, utan helt enkelt som en grundläggande premiss för ett civiliserat samhälle.

En av mina utgångspunkter är att människor inte vill bli tvingade. Vi vill göra saker av fri vilja. Min ideologi är dock inte beroende av att detta stämmer för alla. Personer som vill bli tvingade, är fria att söka tvång, så länge jag inte tvingas att delta.

För att få ett civiliserat umgänge människor emellan måste liv, frihet och egendom respekteras. Lev och låt leva.

Av denna orsak kommer staten alltid att vara folkets naturliga fiende, för att citera den ryske 1800-talsanarkisten Michail Bakunin. För som jag definierar en stat så är staten organiserat våld och tvång. För att kunna fungera behöver staten inkomster, vilket staten i regel får endera genom skatteindrivning (=stöld), eller genom avgifter på av staten monopoliserad verksamhet (=tvång). För att kunna upprätthålla sin auktoritet tvingar staten sig på enskilda individer. Jag får inte välja om jag vill vara medlem i denna organisation, kallad staten. Jag kan inte begära utträde ur staten. Staten beslutar över mitt liv, min frihet, och min egendom. Därför kommer jag aldrig kunna försvara staten.

De enda system jag kan godta som rättfärdiga, är system som bygger på alla deltagares fria vilja. Om folk vill ha socialism så är det helt ok, förutsatt att samtliga deltagare deltar frivilligt, och att envar kan säga upp kontraktet, och utträda ur systemet, om de så önskar. Allt mänskligt samarbete måste basera sig på frivilligt samarbete.

Labels:

3 Comments:

Blogger Michaël Lehman said...

Skatteindrivning är väl rån snarare än stöld?

12:15 PM  
Blogger Johan R. Sjöberg said...

Nåja. Noga räknat har du rätt, men det ser jag som en fråga om terminologi.

3:19 PM  
Blogger Oskar said...

Anarkokapitalist som diggar David Friedman kan man tro? Han är åxå anarkist utan att ta till rättighetsetik. Någon jag för övrigt finner intressant är att Lenin av alla helt delar din, och Rothbards syn på staten. Se tex denna föreläsning

9:10 PM  

Post a Comment

<< Home