Friday, January 19, 2007

Bomben i LO

En bomb briserade nyligen i norska LO. Den briserade då Ingunn Yssen nyligen anklagade sin tidigare chef, tillika norska LO:s ledare, Gerd-Liv Valla, för mobbing. Detta kom fram efter att Yssen sagt upp sig från sin tjänst som internationell sekreterare i LO, och publicerat sitt uppsägelsebrev i Norges största kvällstidning, Verdens Gang (VG).

Efter att detta skedde har både TV och tidningar varit fulla av skildringar av Vallas auktoritära ledarstil, och hur hon har använt sig av härskartekniker. Ett antal anonyma Arbeiderpartipolitiker har uttalat sig i VG om hur svår Valla är att samarbeta med, men de har inte velat träda fram, då de fruktar att Valla kan sabotera deras politiska karriär. Hon lyckades ju förödmjuka Norges statsminister Jens Stoltenberg i samband med "sykelønnsbråket", då Valla satte stopp för regeringens planer på förändring av sjuklönesystemet. Nu har emellertid f.d. statssekreteraren, advokat Berit Reiss-Andersen gått ut offentligt och gett Yssen sitt stöd. Reiss-Andersen säger sig ha liknande erfarenheter från sin tid som statssekreterare hos Valla, då Valla var justitieminister.

Som utomstående vet jag naturligtvis inte vad som är sant, men utifrån mitt intryck av Valla så tvivlar jag inte på vittnesmålen om hennes auktoritära ledarstil. I likhet med flera kommentatorer så tycker jag att det är ironiskt att LO, som skall jobba mot mobbing på arbetsplatsen, har en ledare som själv verkar syssla med det. Valla har blivit kallad Norges mäktigaste person, och det har i praktiken verkat som om LO styr Norge, och LO har varit på kollissionskurs med ett av regeringspartierna, SV, flera gånger. (Intressant, med tanke på att Valla är "f.d. kommunist".) Om denna historia leder till att LO:s inflytande i norsk politik minskar, så är det väldigt bra.

Läs mer här , här, här, här, här, här, här, här, och Liberalerens kommentar här.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home