Sunday, March 25, 2007

Om att både äta kakan och ha den kvar

Jag läste i VG 20 mars att ledaren för det norska biskopsmötet, Olav Skjevesland, är besviken på Arbeiderpartiet. Det är inte så konstigt.

19 mars antog Arbeiderpartiets centralstyre ett förslag om att behålla statskyrkan, men ta bort bestämmelserna om att den evangelisk-lutherska läran är Norges officiella religion.

Enligt förslaget skall regeringen även i fortsättningen utnämna biskopar, men detta kan överföras till kyrkliga organisationer om de blir "mer representativa" (vad det nu betyder).

Nu är detta, än så länge, inte regeringens förslag, utan Arbeiderpartiets. Arbeiderpartiet är dock det största partiet i regeringen, och befinner sig åsiktsmässigt mellan de två andra regeringspartierna Sosialistisk Venstreparti, som vill avskaffa statskyrkan, och Senterpartiet, som vill bevara den.

Att jag är motståndare till statskyrka är ingen hemlighet, men det Arbeiderpartiets centralstyre gör med detta förslag är att de både försöker äta kakan och ha den kvar. Det går inte, inte ens för en rödgrön regering.

Kjære regjering, avskaffe statskirken nå!

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger Michaël Lehman said...

Vilket helt vansinnigt förslag! »Mer representativ» betyder nog »mer socialistisk».

2:05 PM  
Blogger Johan R. Sjöberg said...

Ja, jag misstänker det.

2:37 PM  
Blogger J.K. Baltzersen said...

Om man skal ha statskirke og statsreligion er faktisk 2 litt adskilte spørsmål.

I et land som Norge er det mange som ikke ser dette, for det er jo tross alt nesten 500 år siden Staten tok kontroll over Kirken.

Det habsburgske rike var en konfesjonsstat. Monaco har en statsreligion. Ingen av disse statsdannelser har hatt en statskirke i betydningen en kirke kontrollert av Staten.

Hvis vi derimot skal ha en statskirke uten statsreligion, er vi på vei inn i en vanvittig absurditet.

8:48 PM  

Post a Comment

<< Home