Friday, February 02, 2007

Har barn rätt till föräldrarnas tillgångar?

Ibland vet jag inte om jag skall skratta eller gråta. I Norge är pliktarvet, det vill säga det beloppet som inte nekas bröstarvingarna vid arv, 1 000 000 NOK. På sista tiden har både SV:s och Høyres respektive finanspolitiska talesmän, Heikki Holmås och Svein Flåtten, uttalat sig för att höja detta belopp.

I Aftenposten den 31 januari i år säger Flåtten: "Beløpet bør reguleres opp i forhold til den prisøkningen som har vært. Jeg mener det bør dobbles."

Både Holmås och Flåtten baserar sina ställningstaganden på att priserna har stigit i Norge sedan 1985, då pliktarvet fastställdes till 1 000 000 NOK. Ingen av dem säger någonting om huruvida arvlåtarens efterlämnade tillgångar, upp till 1 000 ooo NOK, tillhör bröstarvingarna, och varför det i sådana fall skulle vara så? Principerna lyser som vanligt med sin frånvaro i debatten. Äganderätten tycks vara okänd för dem.

I Sverige är det dock ännu värre. Där förbehålls 50% av kvarlåtenskapen bröstarvingarna.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger Johan said...

Den norska summan torde vara större än den svenska i en klar majoritet av fallen? Så många är det inte som kommer över två miljoner i arv ...

//JJ

7:28 PM  
Blogger Johan R. Sjöberg said...

Rimligen bör den norska summan vara större, ja.

5:34 PM  

Post a Comment

<< Home