Friday, April 13, 2007

Staten eier ikke folket, formann Høybråten!

Dagfinn Høybråten, leder (formann) i KrF, er en katastrofe for den norske borgerlighet. Han er en av arkitektene bak den berømte røykeloven og bidro da i høy grad til å inføre en av Norges mest kollektivistiske lover. Det er ikke rart at røykeplassen utenfør pubene her i landet kalles "Høybråtens plass".

Nå er han igang igjen! I et intervju i Dagbladet 12.4 protesterer Høybråten mot Norges planer på at "hente" helsepersonal fra fattige land, og bruker som eksempel Malawi, et land han nylig har besøkt.

Ifølge Dagbladets artikkel er bare 40% av stillingene i Malawis helsevesen tilsatte. Mange malawiske leger og sykepleier jobber i Storbritannia og USA. Høybråten påstår at en tidligere president i Malawi har sagt at det arbeider flere malawiske leger i Manchesterområdet enn det gjør i Malawi.

Høybråten sier at utvandringen av helsepersonal fra Malawi er et "ran" fra de rike landenes side. Selvfølgelig skjønner jeg at situasjonen for Malawis helsevesen er kritisk, men det å si at frivillig utvandring fra et land er et ran, det er å snu ting på hodet.

Like lite som en orkester har rett å tvinge en orkesterleder å stanne i orkesteret hvis han ønsker å gå av (for å bruke et eksempel fra professor Robert Nozick), og like lite som et selskap har rett til å tvinge de ansatte å bli igjen, og like lite som Sørstatenes og Karibias plantasjeeiere hadde rett til å tvinge slavene å bli igjen, like lite har staten Malawi rett å tvinge infødd arbeidskraft å bli i Malawi, av den enkle grunnen at hverken orkestrer, private selskaper, plantasjeeiere eller stater eier mennesker. Enhver eier seg selv, kroppen sin og tankene sine. Det er dette som kalles frihet, formann Høybråten.

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home