Tuesday, June 05, 2007

Ingen särbehandling

Liberaleren rapporterar att SV verkar ha vunnit en seger i Norges regering, och lyckats förhindra att staten gör skillnad mellan äktenskap och äktenskap - det vill säga, skillnad på äktenskap där bägge parterna är norska medborgare, och äktenskap där en av parterna är invandrare.

I synnerhet Fremskrittspartiet, men även Arbeiderpartiet, har gått in för en dansk lösning (d.v.s. särbehandling) för att förhindra "henteekteskap" (tvångsäktenskap). Att det inte går att förhindra tvång med förbud har inte gått upp för dem. Som Liberalerens skribent påpekar så bor det många danska kärleksflyktingar i Malmöregionen, p.g.a. den danska lagstiftningen.

I denna fråga håller jag med Liberaleren och SV. Visst förekommer tvångsäktenskap, där en eller båda parterna blivit pressade av omgivningen till att gifta sig, men det går inte att rå på genom en stigmatiserande lagstiftning. Det som krävs i detta fall är en attitydförändring. Det är ingenting som sker över en natt, eller genom en signatur på en lag, antagen av Stortinget.

Läs mer här.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home