Monday, June 11, 2007

Pølseløyver? Hvor dum går det an å bli? (Korvlicenser? Hur dum får man bli?)

Norges handels- och näringsminister Dag Terje Andersen önskar införa licenser (løyver) för att sälja varmkorv (varme pølser). Detta beror på (om jag har förstått rätt) att restaurangbranschen är full med skattefusk. Till restaurangbranschen räknas i detta sammanhang alla, som säljer varm mat, sålunda även butiker som 7-Eleven, Narvesen, Mix, och diverse små invandrarbutiker (det är många av dem här i Oslo).

Få se om jag har förstått det här rätt nu: politikerna skall alltså kunna avgöra vem som är ägnad till att sälja varmkorv, för ett så stort beslut kan man inte överlåta åt kunderna. Men samma kunder har i egenskap av väljare kompetens nog till att avgöra vilka som skall leda landet, fylket och kommunen? Det är så schizofrent som det kan bli.

Nog för att det finnes många korkade regleringar, men en licensordning för att sälja varmkorv slår det mesta.

Läs mer hos Liberaleren.

EDIT: En sak till. Licensordningar öppnar alltid för korruption, oavsett om det är en vald politiker, eller ett "oberoende råd" som skall avgöra vem som får licensen. Jag har extremt svårt att tro att Nguyens närbutik har samma chans att få en licens som 7-Eleven. Staten och kapitalet... återigen.

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home