Monday, July 30, 2007

Israelisk f.d. toppolitiker varnar för judisk rasism


Via Ole Peter Galaasens blogg finner jag en länk till en artikel i Aftenposten om Avraham Burg och hans bok "Att besegra Hitler" (min översättning av Aftenpostens norska titel för boken), som har slagit ned som en bomb i Israel, enligt vad Aftenposten refererar från The Jerusalem Report.
I den boken hävdar Burg att Israel idag är på samma stadium som Tyskland var vid begynnelsen av den nationalsocialistiska regimen, då det humanistiska och kulturella tyska samhället höll på att braka samman. Enligt Burg har tanken på judarna som Guds utvalda folk gett upphov till en "judisk rasistdoktrin", och han hävdar att Israel utnyttjar förintelsen för att ursäkta sin egen brutalitet gentemot palestinier och libaneser.
Burg föreställer sig israeliska raslagar, liknande Nürnberglagarna i Tyskland, och i Burgs tänkta dystopi (som han inte håller för osannolik) så skulle dessa innebära förbud mot sexuella relationer mellan judar och araber, och förbud för araber att anställa judisk städpersonal eller arbetare. Enligt Burg är detta ett hot mot den judiska identiteten.
Burg är inte vem som helst: han har varit president i Israels nationalförsamling, och ordförande i Världens sionistorganisation.
Läs Aftenpostens artikel här.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home