Wednesday, August 01, 2007

Ny bok om det amerikanska imperiet


Svenska Dagbladet rapporterar om Chalmers Johnsons sista bok i sin triologi om det amerikanska imperiet. Att USA inte skulle vara ett kolonialvälde är en myt, hävdar Johnston, och hänvisar till det faktum att USA har över 700 militärbaser i världen, och att presidenten har en hemlig armé. Johnson är militärhistoriker och författare, och han säger bland annat att "Det är omöjligt att föreställa sig att en president ur någotdera partiet skulle motsätta sig det militärindustriella komplexet, de 16 underrättelsetjänsterna och det militära politiska inflytandet."
Uttrycket "det militärindustriella komplexet", den amerikanska varianten av keynesianism, myntades för övrigt av president Dwight D. Eisenhower i hans avskedstal, där han varnade för just detta.
För övrigt noterar jag att Steven LaTulippe skriver på LRC om Ron Pauls chanser att bli president, under rubriken "Ron Paul and the Empire". Enligt LaTulippe kommer inte USA:s maktelit att godtaga en anti-interventionistisk president, och de kommer att stoppa honom med alla tänkbara medel, ren smutskastning om nödvändigt (fabricerade skandaler, exempelvis).
Den som känner sig inspirerad kan även läsa Ron Pauls artiklar på LRC. Hans senaste artikel på LRC handlar om hur fruktan är frihetens fiende.

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home